Keloidok piercingen: hogyan kell kezelni? Eltávolítási és megelőzési útmutató

A piercingek életre szóló élményt jelenthetnek számodra. Nemcsak az általános megjelenésedet változtatja meg, hanem a személyiséged furcsa oldalát is. A legtöbb ember abszurd megszállottsággal rendelkezik a piercingek iránt, és nem bánja, hogy átszúrja a test bármely részét. Szórakoztatónak és kalandosnak tűnik, amíg keloidokat nem fejlesztesz az áttört területen. Legyen szó füledről, orrodról, ajkadról vagy más testrészedről, a keloidok valószínűleg mindenhol kialakulnak. Ez az állapot riasztóvá válhat, ezért okos ötletnek tűnik, ha megtanuljuk, hogyan védjük meg a piercingeket a keloidoktól.

Keloidok a piercingen

Mi az a Keloids?

A keloid a hegszövet túlnövekedése a bőr sérülése következtében. A keloidok gyakoriak a fül piercing után. Ez a hegszövetek túlnövekedése a fül porcán és lebenyén is előfordulhat. Sőt, a keloidok fejlődése minden esetben változik. Minden keloid alakja is különbözik. A keloid hegek többsége halvány rózsaszínű, míg mások sötétebbnek tűnnek, mint a bőrszín.

Keloidok és piercingek

A fül átlyukasztása nem súlyos sérülés, de a tested ezt megkülönböztetően látja. Ennek során, amikor egy seb begyógyul, rostos hegszövetek kezdik felváltani a régi bőrszöveteket. Néha ez a pótlás hozzájárul a hegszövetek túlzott termeléséhez, ami végül kellemetlen keloidokat eredményez.

Ezenkívül ez az extra szövet elterjed az eredeti sebből, és csomót vagy kis masszát képez, amely mindig láthatóan nagyobbnak tűnik, mint az eredeti piercing.

A fülön lévő keloidok általában kis kerek dudorként jelennek meg a piercing hely körül. Előfordulhat, hogy gyorsan fejlődnek, de gyakori, hogy keloid jelenik meg hetek vagy hónapok piercingje után. A méret a következő hetekben tovább nő.

Hogyan lehet eltávolítani a keloidokat

Nem csak a keloidokat nehéz eltüntetni, hanem akkor is megjelennek, ha sikeresen eltávolítják. Érdemes megjegyezni, hogy nincs biztos módszer az állapot teljes megszabadulására. A sebészeti vagy nem sebészeti kezelés minimálisra csökkentheti a megjelenést a keloid méretének csökkenésével. Ennek megismétlődésének lehetősége továbbra is fennáll.

Vegye figyelembe, hogy mindenkinek más a testtípusa. Ezért a kezelések minden testen megkülönböztető eredményeket mutathatnak. Ne várja meg a kívánt eredményt csak az egyik módszer kipróbálása után, mivel ez időigényes folyamat.

Ezenkívül, ha az egyik kezelés nem működik, próbálkozzon egy másik kezeléssel. Ezenkívül végül megtalálja az egyetlen és hasznos módszert a bőrgyógyász segítségével. A bőrgyógyászok azt javasolják, hogy a kezelések kombinációját válasszák, hogy teljesen megszabaduljanak a keloidoktól.

Íme néhány hasznos sebészeti és nem sebészeti kezelés, például:

Sebészeti eltávolítás

A bőrszakértők gyakran műtétet javasolnak a keloid eltávolítására a fülből szikével. Ez a módszer valószínűleg új sebet hoz létre, amely később keloidot is kifejleszt.

Sugárzás

A sugárkezelés hatékonynak tűnik a keloid méretének csökkentésében. A bőrgyógyászok ezt műtét után választják.

Nyomásos fülbevaló

Ha műtétre megy, hogy eltávolítsa a keloidot, a bőrgyógyász javasolhatja a fülbevaló viselését a műtét után. Viselheti ezeket a fülbevalókat, hogy mérsékelt nyomást gyakoroljon a fülére, hogy megakadályozza a keloid újbóli megjelenését a műtéti kezelés után.

Nem sebészeti kezelés

Ha nem elégedett a sebészeti kezelésekkel, akkor bármikor nem sebészeti beavatkozást végezhet. Ezek a kezelések nem távolítják el teljesen a keloidot, de ezek a lehetőségek minden bizonnyal jelentősen csökkentik a keloid méretét.

Retinoid krémek

A bőrgyógyász retinoid krémet ír fel, amely egyaránt csökkenti a keloid méretét és megjelenését. Azt is észreveszi, hogy csökken a viszketés, amelyet a keloidok gyakran hoznak.

Kortikoszteroidok és injekciók

A bőrszakértők nemcsak keloidba fecskendeznek gyógyszereket, hogy ne csökkentsék méretüket, hanem puhává és enyhítsék a tüneteket. Három -négy hétbe telhet, amíg javul az állapota. Egy tanulmány ebben az összefüggésben azt sugallja, hogy a keloidok injekcióval történő kezelése akár öt évvel is késleltetheti a keloid ismétlődését.

Elkötés

A ligatúra sebészeti szál, amelyet bőrgyógyász kötött a nagy keloidok köré. A szál lehetővé teszi a keloid leesését. Azonban három -négy hetente új szálra lesz szüksége, amíg a keloid le nem esik a helyéről.

Krioterápia

A terápia során a szakértők lefagyasztják a keloidot. A krioterápia a legjobban kombinálható olyan kezelésekkel, mint a szteroid injekciók. A bőrgyógyász az állapotától függően három vagy négy kezelést javasol.

Lézeres kezelés

A lézeres kezelés jól jön, ha szóba kerül csökkenti a keloidok méretét és elhalványítja a színét. Más módszerekhez hasonlóan a lézeres kezelés is a legjobb és tartós eredményeket nyújthatja, ha más kezeléssel vagy terápiával kombinálják.Keloidok

Otthoni jogorvoslatok a keloidok megszabadulására

Ha az a gondolat, hogy injekciókat és tűket használ a műtétek során a keloidok eltávolítására, megijeszt, nem sebészeti módszereket kell választania a kívánt eredmények elérése érdekében.

Íme néhány, amit kipróbálhat.

Fokhagyma kivonat

A gyökérzöldség, a fokhagyma természetes módja a keloidok kezelésének. A kivonat nyugtató és gyógyító tulajdonságokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a keloid méretének csökkentésében. Azonban azonnal mossa le, ha viszketést vagy irritációt okoz.

Szilikon gélek

A bőrgyógyászok azt sugallják, hogy a szilikon gélek használata nem csak javítja a keloid textúráját, hanem pillanatok alatt elhalványítja annak színét. A szilikon keloidokra gyakorolt ​​hatékonyságára vonatkozó különböző vizsgálatok azt mutatták, hogy a borsó nagyságú mennyiségű gél az érintett területre történő felhordása jelentősen lelapítja a keloidot. A szilikon gélek szintén gátolhatják a keloidok ismétlődését a test hasonló részén.

Hagyma kivonat

A hagyma kivonata elég erős ahhoz, hogy egy ideig történő használat után csökkentse a méretét. Azonban irritáció vagy duzzanat esetén először konzultáljon bőrgyógyászával.

Bőr kenőcs

A bőrkenőcs vagy az E -vitamint, petrolátumot vagy lanolint tartalmazó termékek javíthatják állapotát. Ha naponta használja a bőrkrémet vagy kenőanyagot, a keloid elkezd gyógyulni.

Hogyan lehet megelőzni a keloidokat

A keloid kezelés kemény dióvá válhat. Ezért ebben az összefüggésben jobb óvintézkedéseket tenni, és eleve megakadályozni a keloidok megjelenését.

  • Ha korábban találkozott már keloid keloiddal, próbálja meg elkerülni a gyakori fül- vagy egyéb piercinget.
  • Használjon szilikon tapaszt vagy gélt minden piercing után, hogy megakadályozza a fájdalmas keloidok előfordulását.
  • Ha a bőr közvetlenül a piercing után megvastagszik, ne várjon, és keresse fel orvosát, hogy szerezzen be egy fülbevaló fülét, hogy megakadályozza a keloid kialakulását..
  • Ha a családjában keloidok szerepelnek, kérje meg bőrgyógyászát, hogy végezzen tesztet azokon a területeken, ahol piercinget szeretne kapni..
  • Vigyázzon az új piercingekre, hogy tisztán tartsa a területet. Végső soron csökkenti a keloidok kockázatát.
  • A keloid kezeléséhez különféle illóolajokat, például avokádóolajat használhat. Ezek az olajok nedvességet biztosítanak a hegszöveteknek, így kevésbé lesznek kiemelkedőek.
  • Gyakran előfordul, hogy keloid alakul ki a fülcimpája hátulján a füllyukasztás után. A fülbevaló fém hátlapja miatt fordul elő. Próbáljon meg nem használni fém hátat közvetlenül a piercing után, hogy megakadályozza a keloidokat.

Hogyan fordulnak elő keloidok?

Nagy valószínűséggel bárki enyhe vagy súlyos keloidokat fejleszthet ki. Egyes emberek azonban nagyobb kockázatnak vannak kitéve bizonyos tényezők miatt, mint például:

Genetika

A keloidok szenvedése, akár egyszer, akár többször az életében, a genetikájától függ. Ha családja van, jelentős esélye van egy vagy két keloid kialakulására.

Kor

Nem hiszi el, de a keloidok csak a 30 éves vagy annál fiatalabb személyeknél fordulnak elő.

Bőrszín

Az életkorhoz hasonlóan a bőr színe is hozzájárulhat az állapothoz. Biztonsági óvintézkedéseket kell választania, ha sötét vagy sötét bőrszíne van.

Hasznos tippek a piercingek védelmére

A piercingek gyakran azt javasolják, hogy fokozottan ügyeljenek a piercingekre a keloidok kivédésére. A következő lépések közül választhat:

Száj piercingek

Ha arca, ajka, nyelve áttört, használjon alkoholmentes antiszeptikus szájvizet minden étkezés után és lefekvés előtt. Használjon puha sörtéjű fogkefét, hogy távol tartsa a baktériumokat. Ezenkívül naponta egyszer vegye le a száj piercinget, és alaposan tisztítsa meg.

Bőr piercingek

A áttört bőr fenntartásához naponta kétszer használjon szappant és vizet, hogy a terület tiszta maradjon. Feltétlenül mosson kezet, mielőtt megérinti a szúrt területet.

Ne érintse meg piercingeit

Kerülje az új piercing megérintését és csavarását. Ügyeljen arra, hogy a ruházatot tartsa távol a környezettől. A túlzott dörzsölés és súrlódás bőrirritációt okoz, ami gyakran keloidok kialakulásához vezet.

Lényeg

Kétségtelen, hogy a piercing keloidjai irritációt vagy viszketést okoznak, és vonzónak tűnnek. Bár számos kezelést találhat a keloidok megszabadítására, a hegszövet hónapok vagy hetek után újra megjelenhet. Ezért gyakoroljon megelőző lépéseket a keloidok piercing utáni megjelenésének enyhítésére. Javasoljuk, hogy konzultáljon bőrgyógyászával, ha keloidot fejlesztett ki, hogy időben megkapja a megfelelő kezelést.